lördag, december 26, 2009

Magsäcksomvridning

Delsida hos Blixbo Klinik och Kennel AB

Magomvridning

Inledning
Magomvridning är en akut sjukdom, som oftast drabbar stora hundar med djup bröstkorg exempelvis Irländsk varghund, Skotsk hjorthund, Greyhound och Grand Danois. Även S:t Bernhard, New Foundlandshund, Sennenhundarna och något mindre hundar drabbas ibland. Däribland kan nämnas Vorsteh, Schäfer, Dobermann och Boxer. Jag har t o m sett magomvridning hos en tax, men det tillhör undantagen.
Man vet ganska väl, vad det är som händer, men varför det sker är mycket omdiskuterat. Det finns många teorier om uppkomstmekanismen. Det som kan sägas vara säkert är att en kraftigt fylld magsäck ökar risken betydligt, det är dock inte någon absolut förutsättning. En annan bidragande faktor är troligen häftiga rörelser efter en måltid.


Symtom

De symtom man ser på en hund med magomvridning är först ganska obetydliga. Det brukar börja med, att hunden blir lite orolig. Den kan inte ligga still utan vankar omkring och gnäller kanske lite. Ett mycket vanligt tecken är, att hunden försöker kräkas utan att få upp något eller bara en liten slem- eller skumslamsa. Efter en stund märker man att buken har svällt upp. I början syns det inte så väl, eftersom magsäcken till stor del ligger innanför revbenen. Men om man undersöker hunden, ser man att de bakersta revbenen är lite mer välvda än vanligt. Om man knackar med fingret på främre delen av buken, hör man , att det låter som en trumma. Så småningom får hunden andningsbesvär och blir mycket matt.


Förlopp

Det går inte att säga hur fort symtomen utvecklas. Varje fall är ju unikt. Det enda säkra råd man kan ge är att söka kvalificerad veterinärhjälp så snart som möjligt. Detta är ett av de verkligt få problem, då det är riktigt brådskande att få hjälp. Det duger inte att sitta hemma och vänta en halvtimme för att se hur det utvecklar sig. Finns det misstanke om att hunden kan ha en magomvridning, skall veterinär kontaktas omedelbart, även om klockan är halv tre på natten.
Jag ska försöka beskriva vad som händer: Magsäcken ligger i buken strax bakom mellangärdet. Den sitter inte särskilt väl fixerad. Den sitter naturligtvis fast där matstrupen går genom mellangärdet nära ryggraden. Magsäcken övergår sedan i tolvfingertarmen, men tarmens första del sitter inte fast utan är rätt rörlig. I övrigt sitter magsäcken fast med rätt tänjbara veck av bukhinnan. När magsäcken är full, har den form som ett kraftigt böjt päron. Det är den bästa liknelse, jag kan komma på. Den tjocka delen ligger på vänster sida och ”skaftet” på höger sida. Tarmen fäster vid ”skaftet”. Övergången från magsäck till tarm kallas nedre magmunnen. På magsäckens vänstra del sitter mjältens ena ände fästad med ett bukhinneveck. När en hund får magomvridning, vrider sig magsäcken runt matstrupens fäste. Då blir matstrupen åtsnörd och kan inte släppa igenom gas eller vätska. Magsäckens högra del ”skaftänden” med tarmen dras mot vänster sida och blir även den tilltäppt genom dragning och vikning av tarmen. På så vis blir magsäckens innehåll helt inlåst. Det uppstår en kraftig gasbildning ( hur och varför diskuteras ) och magsäcken sväller snabbt upp som en ballong.




Behandling

Den behandling hunden får varierar lite med olika klinikers rutiner. Behandlingen går ut på att få ut gas, vätska och foderrester ur magsäcken. Dessutom ger man dropp och ofta mediciner för att förebygga eller lindra chock. Det vanligaste är, att man för ned en slang i magsäcken och suger ut innehållet med en pump. Ibland är tillsnörningen så hård, att det inte går att få ned en slang. Ibland kan det gå bättre, om man lättar på trycket genom att punktera magsäcken genom bukväggen med en grov kanyl. I nödfall måste man tillgripa operation genast. Det är en utväg, som man helst vill undvika, eftersom hunden är i så dålig kondition, att sövningen är ganska riskabel.


Det händer ibland, att hunden plötsligt blir mycket sämre och dör, när man just har lyckats tömma magsäcken och allt verkar ha löst sig. Då kan det vara så, att blodcirkulationen kommer igång igen i magsäcken och för med sig giftiga nedbrytningsprodukter från innehållet. Det ger en alltför kraftig påverkan på det redan tidigare ansträngda hjärtat. Om man väl lyckas tömma magsäcken, kommer den oftast att vända sig rätt, eller nästan rätt, själv. Man ska då svälta hunden en tid, för att sedan ytterst försiktigt börja ge den mycket små portioner mat.
Eftervården måste ske i samråd med veterinär. Hunden har oftast en hjärtmuskelskada, som eventuellt kräver behandling. I övrigt har sjukdomen påverkat hela kroppen, så hunden är säkert ordentligt nedgången en tid efteråt.


Prognos

Det är vanligt att en hund, som haft magomvridning, får det igen. Därför brukar man rekommendera att göra en speciell operation, när hunden väl har hämtat sig efter den akuta sjukdomen. Man syr då fast magsäcken vid bukväggen. Den blir fixerad så, att den inte kan sno runt igen. ( Operationen ger inte 100% skydd mot en ny omvridning, men risken minskar betydligt) I de fall en operation inte kan göras kan behandling med Primperan-tabletter försökas. Det ökar magsäckens tömningshastighet och anses minska risken för en omvridning.
Man ska ha klart för sig att magomvridning är en mycket allvarlig sjukdom. Ungefär 50% av behandlade hundar överlever. Behandlingen är besvärlig och dyrbar. Den är oftast tidskrävande och man kan inte ha ett fast pris på denna typ av behandlingar, utan man får debitera timarvode. Det kan bli ganska mycket pengar, speciellt om det är jourtid. Då är det bra med en veterinärvårdsförsäkring.


Magomvridning är ärftligt betingad såtillvida att den är kopplad till en viss kroppskonstitution och därför drabbas vissa raser mer än andra. Det är även en allmän uppfattning att vissa linjer kan vara mer eller mindre predisponerade för sjukdomen.

Info hämtad hosblixbo.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar